Maan schreeuwt wanhopig dat ze gek wordt in clip bij comebacklied: waar gaat dat over?

De clip bij het eerste nieuwe nummer van Maan de Steenwinkel (27) na een veelbesproken periode van stilte is binnen een dag een van de meest trending muziekvideo’s op YouTube. In de beelden is te zien hoe duistere handen haar keel dichtknijpen, terwijl ze zingt dat ze gevangen zit en schreeuwt dat ze gek wordt. Waar gaat dit lied over?

Maan had afgelopen zomer net een hoogtepunt in haar carrière achter de rug toen ze vrijwel geheel uit de publiciteit verdween. Ze stond samen met het vermaarde Metropole Orkest in het Amsterdamse Concertgebouw, kort nadat ze voor 17.000 man optrad in de Ziggo Dome. Het was hard gegaan met de artiest, die een paar jaar geleden nog voor 300 fans in kleine zaaltjes stond. Te hard misschien, zo leek het.

Ze gaf in het najaar nog een paar kleine optredens, maar verder werd het nagenoeg stil. Roddelvlogger Yvonne Coldeweijer speculeerde over een burn-out en vermeend drugsgebruik, maar daar was volgens Maans management niets van waar. ‘Het gaat beter dan ooit’, verzekerde Maan haar fans vorige maand. Ze blijft voorlopig wel van het podium, om later terug te keren met nieuwe muziek.

‘Een net vol angst’

Ze heeft zichzelf namelijk ‘herontdekt’, legde ze uit. ‘Wie ben ik ook alweer als niemand kijkt?’ stelde Maan zichzelf de vraag, beschreef ze deze week in Vogue. Ze concludeerde onder meer dat ze haar oude muziek is ‘ontgroeid’. Het resultaat is het lied Paranoia, dat ze schreef met haar vriend Karel Gerlach van Goldband. De tekst en clip, sinds lancering donderdag ruim 52.000 keer bekeken en trending op YouTube, zijn benauwend.

Maan noemt zichzelf een ‘marionet van de duivel’ en ‘gevangen in een net vol angst en bederf’. ,,Ik word gek’’, schreeuwt ze. In de video grijpen handen in donkere handschoenen haar bij de keel, juist als ze in de spotlight staat. Het is dat ze in één shot lacht, anders oogde het schouwspel wel heel duister.

Affaire en relaties

Het nummer gaat over Maans ‘haat-liefdeverhouding met de spotlight’, meldt ze op Instagram. ‘En wat ik kan voelen wanneer ik de deur uit loop, m’n voelsprieten aangaan.’ Niet voor niets zijn in de clip alle perscamera’s en -microfoons op haar gericht. Maan mag dan een van de succesvolste artiesten van Nederland zijn, veel van de media-aandacht voor haar gaat niet over de muziek.

Er waren geruchten over een affaire met Marco Borsato, een stukgelopen relatie met dj Tony Junior en de afgelopen jaren veel aandacht voor haar relatie met Gerlach, met momenteel verhalen over een zogenaamde break-up. Ook als de helft verzonnen zou zijn, is zoiets voor niemand makkelijk.

Het lied gaat daarom ook over ‘de bullshit de bullshit laten’ en een ‘focus op wat ertoe doet’. ‘Soms moeilijk en soms lukt het’, aldus Maan. ‘Van me af schrijven helpt. Bij deze!’ De clip is dus een succes, het lied zelf lijkt nog op gang te moeten komen. Paranoia staat nog niet in de top 50 met meest gestreamde nummers op Spotify.